|
|
|
|
|
Podjela alata prema vrsti posmaka
|
|
|
|
Alati za ručni posmak ( sl 1. )
|
|
Alati za mehanički posmak ( sl. 2 )
|
|
|
|
Preporučuju se za upotrebu gdje se posmak
radnog komada odvija ručno ( npr. stolna glodalica ), u svrhu
zaštite radnika. Alati za ručni posmak oblikovani su prema
sljedećim kriterijima : |
|
* s ograničenjem zahvata i maksimalnom
debljinom strugotine 1,1 mm |
* kružna izvedba |
* s ograničenjem širine uzubine "s" |
|
Alati za ručni posmak izrađuju se samo
prema zahtjevu. |
|
|
Predviđeni su za rad na strojevima kod
kojih je radni komad stegnut, a posmak je osiguran opremom
stroja ( četverostrana blanjalica, dvostrani profiler ). Alati
za mehanički posmak nemaju ograničenja zahvata. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podaci za narudžbu |
|
Za brzo i nesmetano odvijanje tehnološkog
procesa i isporuke alata neophodno je prilikom narudžbe dostaviti
sljedeće podatke : |
|
|
|
* promjer x širina x promjer
rupe ( sl. 3 ) |
* broj zuba |
* smjer okretanja vretena
( sl. 4 ) |
* brzinu posmaka |
* dimenzije utora (
sl. 5 ) |
* Izvedbu alata : alatni čelik, brzorezni
čelik ili tvrdi metal |
|
Materijal radnog komada
|
|
* navesti da li se radi o mekom drvu,
tvrdom drvu, egzotama, šperpločama, tvrdim ili mekim vlaknaticama,
ivericama, jednostrano ili dvostrano obloženim folijama ili furnirom
ili nekom drugom materijalu |
* navesti smjer rezanja u odnosu
na drvena vlakanca (sl. 6 ) , smjer
rezanja u odnosu na posmak ( sl. 7 )
kao i debljinu materijala koji se reže |
|
|
|
Profili |
|
* prilikom naručivanja profilnih
alata ili alata za kosinu, ukoliko se radi o standardnom profilu,
navedite njegov broj, potrebne dimenzije, a ukoliko se radi o specijalnom
profilu pošaljite skicu ili uzorak profila |
|
Uputa za primjenu |
|
Za dug i pravilan rad alata neophodno
je pravilno rukovanje alatom od strane korisnika, pri čemu je potrebno
pridržavati se sljedećih uputa : |
* alat, posebno izrađen od tvrdog
metala, ne smije se odlagati na tvrdu podlogu bez zaštite, da ne
bi došlo do oštećenja rezne oštrice |
* prihvatni dijelovi stroja, vreteno
i prirubnica, moraju biti čisti i unutar dozvoljenih odstupanja
( sl. 9) |
* neophodna je kontrola klinova i
steznih elemenata i njihova zamjena u slučaju oštećenja ili uništenja |
* prije stavljanja alata na stroj
obavezan je pregled rezne oštrice kako ne bi bila slomljena ili
uništena |
* maksimalan broj okretaja alata
mora biti usklađen s brojem okretaja stroja - maksimalan broj okretaja
alata ne smije biti prekoračen, a najekonomičniji broj okretaja
najčešće je niži od maksimalnog broja okretaja |
|
|
|
Osnovni tehnički pojmovi |
|
Smjer okretanja glodala i drobljača |
|
* desni smjer okretanja glodala i drobljača
je vrtnja u smjeru desnog vijka, gledano od strane na kojoj je
smješten pogon ( sl. 10 )
|
|
* lijevi smjer okretanja glodala i drobljača
je vrtnja u smjeru lijevog vijka, gledano od strane na kojoj je
smješten pogon ( sl. 11 )
|
|
|
|
Položaj vratila i alata |
|
|
|
Položaj većeg promjera |
|
* važno je točno odrediti položaj
većeg promjera profilnih alata ili položaj predrezača s obzirom
na smjer okretanja : |
|
|
|
Minimalni promjer alata |
|
* minimalni promjer alata određuje
se prema dijagramima |
|
Alati s rupom |
|
* svi alati izrađeni su s otvorom
rupe koja ima toleranciju H7 |
|
Brzina rezanja |
|
* uz poznati promjer alata (D) i
broj okretaja (n) brzina rezanja izračunava se po formuli : |
|
|